Tahir Shabani takohet me Z. Ignazio Cassis, shefin e diplomacisë të Departamentit Federal të Punëve të Jashtme të Konfederatës Zvicerane

Zoti Tahir Shabani takohet me Z. Ignazio Cassis, shefin e diplomacisë të Departamentit Federal të Punëve të Jashtme të Konfederatës Zvicerane.

Në kuadër të aktivitetet nga Klubi Diplomatik dhe Universiteti i Gjenevës : Konferencë publik me Z. Ignazio Cassis, shefi i Departamentit Federal të Punëve të Jashtme të Konfederatës Zvicerane. Ishte nder dhe respekt të bisedojmë me Prof. Yves Flückiger Rektor i Universitetit në Gjenevë dhe bashkëpunimin me Universitetin e Prishtinës, dhe diplomat të akredituar pran OKB-së dhe anëtarë nga Klubi Diplomatik. Fokusi i bisedës gjatë ceremonisë ishte prioritet për organizimin e konferencave akademike dhe me personalitete në Kosovë, Shqipërisë dhe Maqedoni për ndërtimin e urave të miqësisë dhe diversitetit kulturore.

“Një Zvicër sovrane dhe e angazhuar: ekuacioni i pamundur?”

A duhet të mbizotërojë e drejta kombëtar mbi të drejtën ndërkombëtare? Cilat do të ishin pasojat e një vendimi të tillë mbi Zvicrën, politikën e saj, ekonominë e saj, kulturën e saj demokratike? z. Ignazio Cassis, këshilltar federal i Punëve të Jashtme të Konfederatës Zvicerane, do të marrë qëndrim mbi nismën popullore “Ligji zviceran në vend të gjyqtarëve të huaj”, një iniciativë e njohur edhe si vetëvendosje.

Përtej paraqitjeve dhe premtimeve joshëse të një formulimi, z. Ignazio Cassis ka trajtuar çështjet e vërteta demokratike të nismës. Ai sqaroj se si ta vendosim sistemin ligjor në mënyrë sistematike mbi të drejtën ndërkombëtare do të kufizonte Zvicrën në aftësinë e saj për të negociuar konsensusin, kusht për të cilin vendi ynë detyrohet pavarësinë dhe lehtësimin e tij. Ai gjithashtu kthehet në arsyen për të qen në të drejtës ndërkombëtare, ose “të drejtën e popujve”, dhe rolin që luan në vullnetin legjitim të popujve për të mbrojtur dhe vendosur vetë, duke kujtuar se e drejta ndërkombëtare nuk është një ligj i huaj, por një ligj i zakonshëm. Dhe në përfundim, ai do të shohë se si iniciativa, duke eliminuar hapësirat për negocimin e traktateve ndërkombëtare, sfidon kulturën tonë demokratike të debatit dhe konsensusit. Pranimi i tij do të ishte i dëmshëm për shumë marrëveshje ndërkombëtare, si dhe për pozitën e Zvicrës në organizatat ndërkombëtare, shumë prej të cilave janë pritur në territorin e saj, veçanërisht në Gjenevë

Shoqata e Miqësisë Franko-Shqiptare, me seli në Annemasse të Francës, e udhëhequr nga presidenti i saj z. Tahir Shabani, i njohur me çështjet organizative koordinuese dhe drejtuese për çështjet protokollare në shumë konferenca seminare, nga Komisioni Evropian gjer te vendet anëtare te Bashkimit Evropian si dhe organizimin e promovimeve kulturore dhe ekonomike në vazhdim të përpjekjeve të një bashkëpunimi me organizatat ndërkombëtare me seli në Gjenevë, duke përfituar nga përvoja e tij personale, shndërrohet në një aleat të vyeshëm të diplomacisë shqiptare, dhe në vazhdimësi lobing për Kosovë, me përkrahjen e klubit diplomatik në Gjenevë dhe Francë, si një partner serioz ne favor të institucioneve të Republikës së Kosovës:

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sporteve, Ministria e Punëve të Jashtme, Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale, Ministria e Tregtisë dhe Industrisë, Ministria e Drejtësisë, Komisionet Parlamentare të Kuvendit te Kosovës, Presidenca e Kosovës, Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës i Kosovës, Universiteti i Prishtinës “ Hasan Prishtina”. Universiteti Kadri Zeka, Universiteti Haxhi Zeka, Kolegjet Universitare dhe protokolle bashkëpunimi. Favorizimin e bashkëpunimit dhe binjakëzimet me qeverisjet lokale në Kosovë dhe Shqipëri.