Ultimatumi i SHBA-së: Haradinaj ndryshon mendimin për taksën e Serbisë

Kryeministri i vendit Ramush Haradinaj ka folur rreth taksës së vënë Serbisë.

Kjo deklaratë e Haradinajt vjen pas reagimit të SHBA-së, drejtuar Kosovës për taksën ndaj Serbisë. Haradinaj ka potencuar se pa ganracë ndërkombëtare taksa nuk do të hiqet.

“Përderisa kemi vetëm sygjerime për takime dialoguese të pafrytshme, pa objektiv dhe pa afate qartë të përcaktuara, pa kontratë të paradakorduar dhe garancë ndërkombëtare, që do të nënshkruhet marrëveshja përfundimtare që rezulton me njohje, taksa vazhdon të mbetet në fuqi. Jam thellësisht i bindur për mundësinë e arritjes së marrëveshjes gjithëpërfshirëse ligjërisht obliguese me Serbinë, që rezulton me njohje. Ne intensivisht po punojmë për një kontratë përfundimtare, marrëveshje finale, me ç’rast edhe dorëzuam Librin e Madh me kapituj dhe Draftin e kësaj marrëveshjeje. Tërë këtë përmbajtje e kemi zhvilluar me qëllim për t’u siguruar se kur ulemi me Serbinë të kemi materie të qëndrueshme, me fakte dhe argumente”, ka thënë Haradinaj.

Ai tutje thekson se taksa ndaj produkteve të Serbisë nuk ka për qëllim prolongimin e arritjes së marrëveshjes me Serbinë.

Sipas tij Kosova do ta pezullonte përkohësisht taksën vetëm pas garancës ndërkombëtare.

“Vendosja e taksës ndaj produkteve të Serbisë nuk ka për qëllim pengimin dhe prolongimin e arritjes së marrëveshjes gjithëpërfshirëse ligjërisht obliguese me Serbinë, që rezulton me njohje. Përkundrazi, Qeveria e Kosovës do ta pezullonte përkohësisht taksën, vetëm pas garancës ndërkombëtare, se do të ulemi për ta nënshkruar marrëveshjen përfundimtare, e cila duhet të rezultojë me njohjen reciproke. Garanca do të thotë që ekziston një materie, kontratë e dakorduar në parim dhe pret vetëm nënshkrimin e kësaj marrëveshjeje, që rezulton me njohje”, ka shkruar Haradinaj në Facebook.

Ndryshe, Këshilli i Sigurisë Kombëtare të SHBA-ve dhe Departamenti i Shtetit Amerikan kanë formësuar pozicionin e tyre lidhur me zhvillimet aktuale në Kosovë, respektivisht çeshtjen e taksës së vendosur nga qeveria dhe dialogun ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Ata kanë kërkuar që urgjentisht të hiqet kjo taksë.