Ngrohja globale po i bën oqeanet më acide

Nëse nuk e zvogëlojmë emisionet tona të CO2 së shpejti, oqeanet tona mund të kenë po aq aciditet sa kishin 14 milionë vjet më parë, duke vrarë jetën detare siç e njohim.

Ne tashmë e dimë se mbeturinat plastike çojnë në një nivel kolosal të ndotjes detare dhe kërcënon jetën dhe habitatet e shumë kafshëve dhe bimëve.

Ne gjithashtu e dimë se dielli mund të zbardhojë koralin dhe të shkatërrojë shkëmbinj nënujorë.

Njeriu duhet të fajësohet për një pjesë të madhe të dëmeve që bota e nënujshme është nënshtruar, por sikur të mos ishte aq e keqe, rezulton se ne po shkaktojmë në oqean tjetër problem, sipas një studimi të botuar, transmeton lajmi.net.

Ngrohja globale nuk është problemi i vetëm i shkaktuar nga emetimet e tepërta të CO2
Hulumtimi i kryer nga shkencëtarët në Universitetin e Cardiff në Uells gjeti se nivelet e dioksidit të karbonit së shpejti do të jenë aq të larta sa ishin 14 milionë vjet më parë, kur temperatura mesatare në Tokë ishte tre gradë më e lartë. Për shkak të ngrohjes së shpejtë globale, pH do të ketë rënë në mënyrë dramatike deri në 2100.

Acidimi i oqeanit ndodh kur pH e ujit bie, për shkak të absorbimit të CO2 nga atmosfera. Një e treta e emisioneve të CO2 janë shkaktuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile, e cila ka vazhduar që nga fillimi i revolucionit industrial: 525 miliardë tonë CO2 janë lëshuar në oqeane që nga ajo periudhë.

PH e oqeanit së shpejti do të jetë aq e ulët sa ishte 14 milionë vjet më parë
Shkencëtarët shqyrtuan vlerën e pH të ujit dhe përmbajtjen e CO2 të 22 milionë viteve të fundit.

“Rekordi ynë i ri gjeologjik i acidifikimit të oqeanit na tregon se në trajektoren aktuale të emisionit” të biznesit si zakonisht “, kushtet e oqeanit do të jenë ndryshe nga ekosistemet detare që kanë përjetuar gjatë 14 milion viteve të fundit”, tha autori kryesor i studimit Sindia Sosdian në një deklaratë .

Por, edhe vlera aktuale e pH është alarmante: “pH e tanishme është ndoshta më e ulët se çdo kohë në 2 milion vitet e fundit”, tha Carrie Lear, bashkëautore e studimit. Ajo shtoi: “Kuptimi i saktë se çfarë do të thotë kjo për ekosistemet detare kërkon studime afatgjata laboratorike dhe në terren, si dhe vëzhgime shtesë nga të dhënat fosile”.

Dëmtimi katastrofik i jetës detare nuk mund të shmanget më
Megjithëse shkencëtarët ende duhet të bëjnë eksperimente të mëtejshme për të përcaktuar pasojat e sakta që ky ndryshim do të sjellë brenda dekadave të ardhshme.

Nëse vazhdojmë siç kemi bërë deri tani, mbi-acidifikimi jo vetëm do të dëmtojë tërësisht shkëmbinjtë koralorë ekzistues dhe të ardhshëm; ajo do të shkaktojë dëmtime katastrofale në shumë ekosisteme, në të cilat shumë kafshë mbështeten në bimë nën ujë për burime ushqimore