Hëna, Marsi dhe Toka, ja çfarë fenomeni ndodhi sot, që nuk e keni parë

Hëna, Marsi dhe Toka u lidhën sot para lindjes së diellit.

Sot ndodhi fenomeni i quajtur okultim hënor.

Marsi është vendosur të zhduket nga qielli mbi Amerikën e Veriut sot në mëngjes, si rezultat i një ngjarjeje të rrallë si eklipsi, e njohur për astronomët si një okultim hënor, raporton “Unilad”, transmeton lajmi.

Ngjashëm me një eklips, në të cilin Toka, Hëna dhe Dielli rreshtohen, gjatë një okultacioni, Toka, Hëna dhe një planet, në këtë rast Marsi, rreshtohen. Prandaj, planeti i kuq do të fshihet nga shikimi për ata që shikojnë nga Amerika e Veriut, pasi kalon direkt pas Hënës, gjatë një ngjarje tepër të rrallë.

Një okulacion hënor që përfshin një planet është një ngjarje e rrallë. Ka vetëm disa në dekadë siç shihet nga çdo vend i caktuar në botë, shpjegoi Bloggeri i Astronomisë AccuWeather Astronomy Dave Samuhel.

Për fat të mirë, një teleskop nuk do të jetë i nevojshëm për ata që duan të dëshmojnë ngjarjen, pasi Marsi dhe Hëna janë aq të ndritshëm sa të shihen me sy të lirë, megjithatë është e rëndësishme të dini kur ti shikoni.

Koha që Marsi do të zhduket varet plotësisht nga vendndodhja juaj. Për ata në Shtetet e Bashkuara lindore, do të zhvillohet menjëherë pas lindjes së diellit, gjë që mund ta vështirësojë shikimin për shkak të dritës së diellit.

Ndërsa, ata në rrafsh dhe Rockies do ta shohin më qartë ngjarjen pasi planeti i kuq do të zhduket pas hënës në errësirë, pak para agimit, dhe do të rishfaqen kur dielli të lind.

Ndërkohë, Shtetet e Bashkuara në anën perëndimore do të kenë mundësinë më të mirë të fotografojnë okultacionin pasi do të fillojë kur Hëna dhe Marsi të dy janë jashtë syve, përpara se planeti të dalë pas Hënës shumë përpara se drita nga dielli.